До характеристики українознавчої спадщини Л.Василевського (1870–1936 рр.) - Вялова, Ю.В. (Український історичний журнал, 2013)
Висвітлюється роль відомого політика, науковця, публіциста, одного з творців
незалежної польської держави Л.Василевського у спробі подолання польсько-українських стереотипів та в покращенні ставлення польської громадськості до української національної меншини у ІІ Речіпосполитій. Розкрито маловідомі
сторінки з історії родини Василевських. The article investigates the role of the famous Polish politician, scientist, publicist,
one of the founder of the independent Polish state L.Wasilewski, who made a huge
work to overcome the Polish-Ukrainian stereotypes and improving attitudes of
Polish society to the Ukrainian minority in the II Rzeczpospolita. Deals with the
little-known pages of history of Wasilewski’s family.