Велика передсмертна молитва князя Іллі Острозького: форми і прояви релігійності та есхатологічні мотиви - Ульяновський, В.І. (Український історичний журнал, 2013)
Аналізується заповіт князя Іллі Острозького, «велика молитва» людини на порозі
переходу в інший світ. Робиться спроба прояснити картину релігійності
ранньомодерного соціуму на прикладі одного з представників верхнього щабля
соціальної піраміди. Не відрізняючись за життя проявами якоїсь особливої побожності,
перед обличчям близької смерті молодий князь виказав віру в потойбічне
життя, спокуту, знання малої й великої есхатології. Сила та «обсяг» його
великої передсмертної молитви вказують на розуміння тестатором факту
недостатнього прояву релігійності за життя й потребу максимального використання
відведеного життєвого часу та коштів задля надолуження згаяного в межах традиційної «території віри». The article analyzes the testament of Prince Illia Ostroz’kyi, the “big prayer” of the
human to buy the farm. The author lighting up the religiousness image of early modern
society on example of one of the representative of the upper stage of the social
pyramid. Before the near death young prince believed in the otherworldly life,
expiation, the knowledge of small and big eschatology. The power and “scope” of his
big premortal prayer point out the authors understanding to the fact of insufficient
religiousness by the life and the traditional “faith territory” needs.