До проблеми настання феодальних відносин у східнослов’янському світі - Котляр, М.Ф. (Український історичний журнал, 2013)
Настання феодальних відносин у давньоруському суспільстві вивчалось у вітчизняній
історіографії переважно в аспекті розвитку продуктивних сил і виробничих
відносин, співвідношення різних форм володіння та власності на землю.
Автор наголошує, що феодалізація полягала насамперед у заміні однієї системи
зв’язків у суспільстві на іншу. Так було повсюдно в Європі, так було і на Русі.
Розшарування суспільства, одна з основних ознак його феодалізації, відбите джерелами з початку Х ст., тоді як у земельні, майнові відносини давньоруська спільнота вступила лише в ХІ ст. The beginning of the feudal relations in the Old-Rus’ society studied in the
native historiography mainly from the aspect of productive forces and relations
of production development and different forms of ownership and rights in land
correlation. Author paing attention that feudalization in the first place was the
replacement of the one relation system in the society to another as it was wont
in Europe. One of the main features of feudalization in Rus’ was the society
stratification that had the place in the sources in 10th century while Old-Rus’
society entered into the land and properly relations only in the 11th century.