Неопубліковані сталінські директиви листопада 1932 р.: Кремль і «чорна дошка» - Папакін, Г.В. (Український історичний журнал, 2013)
Звертається увага на необхідність пошуку нових документів, що засвідчують роль
ЦК ВКП(б) та особисто Й.Сталіна в підштовхуванні до запровадження заходів з
адміністративно-репресивного тиску на селян у період Голодомору 1932–1933 рр. –
режиму «чорної дошки». Названо дві таких директиви: із розв’язання терору на
Кубані, якою користувався Л.Каґанович, і телеграма від 8 листопада 1932 р. з погрозою
застосування аналогічних репресій в інших реґіонах СРСР, якщо низові керівники не досягнуть успіхів у хлібозаготівлях. Текст останньої відновлено із застосуванням герменевтичного інструментарію. In this article, attention is paid to the need of researching the documents that
indicate of role of Central Committee All-Union Communist Party (bolsheviks) and
I.Stalin personally in the nudge of the arrangements introduction of administrativerepressive
pressure on peasants during the Holodomor of 1932–1933s (so-called the
“black boards” regime). Two directives such as a terror on the Kuban’ solution (using
by L.Kaganovich) and telegram from November 8, 1932 with the threat of similar
repressions use in other regions of USSR if grassroots leaders would not make a go of
grain procurements are reviewed. The hermeneutic tools renewed text of the last one document.