Часово-просторова організація малої прози збірки «Історії без батьківщини» та циклу «Перед метаморфозою» Ервіна Штріттматтера - Жила, Н.В. (Культура народов Причерноморья, 2007)
В статье определены особенности организации хронотопа малой прозы сборника "Истории без родины" и цикла "Перед метаморфозой" Эрвина Штриттматтера: развертывание событий в реальной, исторической и онейрической плоскостях художественного мира, существенная роль воспоминаний автора, многомерность соединения сюжетного и фабульного времен, ассоциативный тип связи эпизодов и т.д. У статті визначено особливості часово-просторової організації малої прози збірки "Історії без батьківщини" та циклу "Перед метаморфозою" Е. Штріттматтера: розгортання подій у реальному, історичному та онейричному площинах художнього світу, суттєва роль спогадів автора, багатомірність поєднання сюжетного і фабульного часів, асоціативний тип зв'язку епізодів тощо. In the article are defined peculiarities of short story organization in story collection "Stories without native land" and story cycle "Before metamorphosis" by Erwin Shtrittmatter as following: developing events in real, historical dimensions of fiction world, significance of author's memories role, time of subject and time of plot combination in many dimensions, associative type of episodes combination and so on.