Дефекти структури нанокомпозитів політетрафторетилену з багатостінними вуглецевими нанотрубками - Ничипоренко, О.С.; Дмитренко, О.П.; Куліш, М.П.; Пінчук-Ругаль, Т.М.; Грабовський, Ю.Є.; Заболотний, М.А.; Стрельчук, В.В.; Ніколенко, А.C.; Семенцов, Ю.І. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2015)
Встановлено, що в результаті термомеханічної деструкції в об’ємних зразках політетрафторетилену (ПТФЕ) та його композитів із багатостінними вуглецевими нанотрубками (БВНТ) з’являється широка структурована смуга фотолюмінесценції (ФЛ) (350–700 нм). Виділено окремі компоненти випромінення, зумовлені збудженням –С=О–зв’язків і передачею від них енергії до поліенових π-спряжених ланцюгів різної довжини. Використання в композитах нанотрубок з різним вмістом не впливає на природу центрів випромінювання, але приводить до їх перерозподілу і загального гасіння фотолюмінесценції. As revealed, the thermomechanical destruction of bulk samples of both the polytetrafluorethylene (PTFE) and its nanocomposites with multi-walled carbon nanotubes results in appearance of broad photoluminescence (PL) band (350–700 nm). Individual components of irradiation caused by excitation of the double –C=O– bonds followed by transfer of energy from them to π-conjugated polyenes of different lengths. Application of nano-tubes in composites with different content does not affect the nature of the radiation centres, but leads to their redistribution and total quenching of photoluminescence. Установлено, что в результате термомеханической деструкции в объём-ных образцах политетрафторэтилена (ПТФЭ) и его композитов с много-стенными углеродными нанотрубками (МУНТ) появляется широкая структурированная полоса фотолюминесценции (ФЛ) (350–700 нм). Выделены отдельные компоненты излучения, обусловленные возбужде-нием –С=О–-связей и передачей от них энергии к полиэновым π-сопряжённым цепям различной длины. Использование в композитах нанотрубок с различным содержанием не влияет на природу центров излучения, но приводит к их перераспределению и общему тушению фотолюминесценции.