Азербайджансько-турецькі взаємовідносини у контексті тюркської єдності та геополітичної ситуації на Південному Кавказі - Дуднік, О. (Інститут історії України НАН України, 2009)
Актуальність цього дослідження полягає у тому, що Азербайджан і Туреччина є важливими для України державами-партнерами у рамках Організації Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС) та Організації за демократію та економічний розвиток (ОДЕР) – ГУАМ. Завдяки підтримці кримських татар, членству в НАТО і прагненню стати повноправним членом ЄС Туреччина зберігає дієвий механізм впливу на Україну, зокрема на політичну ситуації в Криму. Адже орієнтація кримських татар на Анкару може в будь-який момент спричинити на півострові соціально-політичний вибух. Окрім того, Україна і Туреччина є взаємодоповнюючими складовими транспортно-комунікаційного коридору, котрий зв’язує Європу з Азією в одну єдину магістральну систему.