Твердофазная экструзия полимеров с использованием деформации простым сдвигом - Белошенко, В.А.; Возняк, Ю.В. (Физика и техника высоких давлений, 2014)
Рассмотрены возможности новых методов твердофазной экструзии (ТФЭ) полимеров, основанных на использовании схем деформации, включающих простой сдвиг, – равноканальной многоугловой экструзии (РКМУЭ), винтовой (ВЭ) и плоской винтовой экструзии (ПВЭ), а также комбинированной экструзии (экструзия через коническую фильеру (ЭФ)–РКМУЭ). Приведены схемы реализации этих методов, сведения об эволюции структуры и физико-механических свойствах кристаллизующихся полимеров. Розглянуто можливості нових методів твердофазної екструзії (ТФE) полімерів, заснованих на використанні схем деформації, що включають простий зсув, – рівноканальної багатокутової екструзії (РКБКЕ), гвинтової (ГЕ) та плоскої гвинтової екструзії (ПГЕ), а також комбінованої екструзії (екструзія через конічну фільєру (ЕФ)–РКБКЕ). Наведено схеми реалізації цих методів, відомості про еволюцію структури та фізико-механічні властивості полімерів, що кристалізуються. Abilities of new methods of solid-phase extrusion of polymers (SPE) are examined, being based on the use of deformation schemes involving simple shear, namely, equal-channel multiple-angular extrusion (ECMAE), twist extrusion (TE), plane twist extrusion (PTE) and combined extrusion (extrusion through a conic die (DE) and ECMAE). The schemes of realization of these methods, data about the structure evolution and physical and mechanical properties of semicrystalline polymers are reported.