Новые достижения в развитии теории и методов гидроэкструзии - Спусканюк, В.З. (Физика и техника высоких давлений, 2014)
В результате комплексных фундаментальных и прикладных исследований процессов гидроэкструзии выявлены новые возможности создания металлических наноматериалов с уникальными физическими и механическими свойствами. Представлены результаты исследований новых процессов интенсивной пластической деформации (ИПД) – равноканальной угловой гидроэкструзии (РКУГ), равноканальной многоугловой экструзии и гидроэкструзии (РКМУЭ, РКМУГ). Рассмотрены эффекты в формировании структур и свойств меди, медных и алюминиевых сплавов, титана. Кратко описаны технологические приемы и устройства, обеспечивающие высокоэффективное производство объемных заготовок, в частности многометровой длины, из субмикро- и нанокристаллических материалов. У результаті комплексних фундаментальних і прикладних досліджень процесів гідроекструзії виявлено нові можливості створення металевих наноматеріалів з унікальними фізичними та механічними властивостями. Наведено результати досліджень нових процесів інтенсивної пластичної деформації (IПД) – рівноканальної кутової гідроекструзії (РККГ), рівноканальної багатокутової екструзії та гідроекструзії (РКБКЕ, РКБКГ). Розглянуто ефекти у формуванні структур і властивостей міді, мідних та алюмінієвих сплавів, титана. Коротко описано технологічні заходи та пристрої, які забезпечують високоефективне виробництво об’ємних заготовок, зокрема багатометрової довжини, з субмікро- та нанокристалічних матеріалів. New possibilities of the creation of metal nanomaterials with unique physical and mechanical properties were discovered as results of integrated fundamental and applied studies of hydroextrusion. The results of the study of new severe plastic deformation (SPD) processes, i.e. equal-channel angular hydroextrusion (ECAH), equal-channel multipleangular extrusion and hydroextrusion (ECMAE, ECMAH) were presented. The effects in the course of formation of the structure and the properties of Cu and Cu alloys, Al alloys, Ti have been considered. Techniques and facilities for high-production of bulk materials with submicrocrystalline and nanocrystalline grain structure, in particular of multiple-meter long billets, are briefly described.