Взаємовідносини земств та міст Правобережної України у 1904–1914 рр. - Огієнко, О. (Інститут історії України НАН України, 2009)
Пошук на сучасному етапі оптимальної моделі місцевого самоврядування, яка повинна передбачати ефективну взаємодію різних його видів, актуалізує вивчення історичного досвіду взаємовідносин земських установ та органів міського громадського управління Правобережної України на початку ХХ ст.