Учений, лікар і поет (до 130-річчя від дня народження академіка В.Г. Дроботька) - Коваленко, О.Г. (Вісник НАН України, 2016)
24 листопада 2015 р. минуло 130 років від дня народження академіка
В.Г. Дроботька (1885—1966) — вченого із світовим ім’ям, багаторічного
директора однієї з провідних наукових установ біологічного профілю — Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України. Він
був одним із піонерів вивчення та застосування в медицині бактеріофагів,
разом із колективом учених розшифрував невідоме тоді захворювання коней — стахіботріотоксикоз, започаткувавши цим новий напрям у мікробіології — мікотоксикологію, значну увагу приділяв питанням хіміотерапії
інфекційних захворювань, досліджував антимікробні властивості рослин.
Перу знаного українського мікробіолога належать понад 160 наукових
праць і 7 монографій. Його життя — це приклад для наслідування нинішнім і прийдешнім поколінням, всім, хто обрав нелегку дорогу — дорогу правди і науки.