Ефективність використання потенціалу грід для високопропускного віртуального скринінгу біологічно активних речовин - Блюм, Я.Б.; Карпов, П.А. (Вісник НАН України, 2016)
У статті наведено короткий історичний огляд розвитку грід-обчислень,
розглянуто їх актуальний стан в Україні. Окрему увагу приділено біологічному і медико-біологічному сегменту в національній грід-інфраструктурі
України. Надано стислу інформацію про діяльність та спеціалізацію офіційно зареєстрованих віртуальних організацій медико-біологічного напряму. На прикладі віртуальної організації CSLabGrid проаналізовано переваги
від впровадження грід-обчислень у наукові дослідження та їх економічний
потенціал, наведено результати розрахунків для проектів, спрямованих
на поєднання грід-обчислень і завдань високопропускного віртуального скринінгу (high-throughput screening) біологічно активних речовин — нових агентів з протибактеріальною та антимітотичною активністю. The article provides a brief historical review of grid computing and its current state in Ukraine. Particular attention is paid to biological and biomedical segments of Ukrainian National Grid. A brief information on officially registered
medical and biological virtual organizations (VO) and their specialization is presented. Based on experience of VO
CSLabGrid, the main economic benefits from grid-computing implementation and their economical potential are
analyzed. Economic impact is revealed for two CSLabGrid projects unifying grid-computing and protocols of virtual
High-Throughput Screening for new antibacterial and antimitotic agents.