До основ механізму формування кластерів у туризмі - Ткаченко, Т.І. (Культура народов Причерноморья, 2012)
Метою статті є обґрунтування необхідності побудови туристичних кластерів
які ведуть до найбільш ефективного використання туристсько-рекреаційного потенціалу регіону (декількох
регіонів, країни) у процесі формування і реалізації туристичного продукту дестинації шляхом об'єднання
зусиль науки, бізнес-структур, державних та місцевих органів влади, громадських організацій в єдиний
комплекс.