Хитромудра невизначеність нового світопорядку - Горбулін, В.П. (Вісник НАН України, 2016)
У статті розглянуто нові виклики, що постають сьогодні перед світовою
спільнотою і ведуть до формування нового гібридного світоустрою. Автор
зазначає, що такий стан справ породжує парадигмально-понятійну проблему. На його думку, світ зараз стикається зі своєрідною концептуальною
кризою, тобто кризою слів і смислів, що поступово втрачають здатність
описувати об’єктивну реальність та давати її елементам адекватну характеристику. Проявляється це насамперед у тому, що кожна сторона, яка вдається до тих чи інших політичних дій, реагуючи на виклики нового
світу в логіці світу старого, постійно наштовхується на абсолютно непередбачувані наслідки.