Развитие научных исследований в отделе физических основ радиолокации ИРЭ НАН Украины - Хлопов, Г.И.; Хоменко, С.И. (Інститут радіофізики і електроніки ім. А.Я. Усикова НАН України, 2008)
В работе отражена деятельность отдела физических основ радиолокации в период 1955-2008 гг. Показан процесс развития отдела и представлены наиболее значимые научные результаты фундаментальных исследований в области загоризонтного распространения радиоволн и систем загоризонтной радиолокации в диапазоне от декаметровых радиоволн до СВЧ диапазона, диагностики условий распространения радиоволн с использованием малогабаритных рефрактометров и радиоизлучения космических объектов, изучения спектральных характеристик обратного рассеяния от морской поверхности надводных и воздушных объектов, а также когерентной радиолокации в коротковолновой части миллиметрового диапазона. Кроме того, приведены основные результаты прикладных исследований, связанных с созданием радиолокационных комплексов предупреждения опасных явлений природы, датчиков для систем охранной сигнализации и контроля выброса вредных веществ в производстве. У роботі відображено діяльність відділу фізичних основ радіолокації в період 1955-2008 рр. Показано процес розвитку відділу, подано найбільш значимі наукові результати фундаментальних досліджень в області загоризонтного розповсюдження радіохвиль та систем загоризонтної радіолокації в діапазоні від декаметрових радіохвиль до НВЧ діапазону, діагностики умов розповсюдження радіохвиль з використанням малогабаритних рефрактометрів і радіовипромінювання космічних об'єктів, вивчення спектральних характеристик зворотного розсіювання від морської поверхні надводних й повітряних об'єктів, а також когерентної радіолокації в короткохвильовій частині міліметрового діапазону. Крім того, подано основні результати прикладних досліджень, зв'язаних із створенням радіолокаційних комплексів для попередження небезпечних явищ природи, датчиків для систем охоронної сигналізації та контролю викидів шкідливих речовин у виробництві. In the paper the research activity of the department of physical radar principles during 1955-2008 is presented. The development of the department and the most essential results of fundamental studies in the areas of the over-the-horizon radio propagation and over-the-horizon radar systems, diagnosis of radio propagation by use of compact refractometers and radiation from space objects, spectral characteristics of signals, scattered by sea surface, surface and air objects, as well as coherent radar in short wave millimeter waves are presented. Furthermore the main results of applied research, concerning warning radar of hazard phenomena in atmosphere, sensors for alarm systems and control of hazardous substances venting in industry are discussed.