Железо и его связь с накоплением метана в углях - Ульянова, Е.В.; Разумов, О.Н.; Скоблик, А.П. (Физико-технические проблемы горного производства, 2006)
Запропонована модель розвитку підвищеної метаноносності та викидонебезпеки вугільних пластів. У відповідності з цією моделлю генерація метану та інших вуглеводнів виникала і виникає у родовищах вугілля постійно до нашого часу за рахунок нестаціонарних процесів синтезу Фішера-Тропша на каталізаторі з сполук заліза. The model of the development of the increased methane content and explosion hazard of the coal-bed is proposed. According to this model, the generation of methane and heavy hydrocarbons have been constantly occuring in the coal fields due to the nonstationary Fisher-Tropsh synthesis on iron compound catalysts.