Новые представления о геомеханических процессах в углепородном массиве при ведении горных работ на больших глубинах - Антипов, И.В.; Дегтярь, Р.В.; Поляков, П.И. (Физико-технические проблемы горного производства, 2006)
Викладено подання про фізико-механічні процеси саморуйнування крайової частини углепородного масиву. Розглянуто фізичне моделювання геомеханических процесів у системах, що самоорганізуються. Представлено динаміку самоупорядкування крайової частини углепородного масиву при впливі зовнішніх і внутрішніх джерел. Conceptions about physical and mechanical processes of coal and rock massif self-destruction are expounded. Physical modeling of geomechanical processes in self-organizing systems is considered. Dynamics of coal and rock massif self-ordering under external and internal influence is presented.