О проблемах и перспективах использования методов математического моделирования при решении задач шахтной сейсморазведки - Анциферов, А.В.; Глухов, А.А.; Педченко, М.А. (Физико-технические проблемы горного производства, 2006)
У даній статті дано короткий аналіз підсумкам застосування різних методів математичного моделювання в галузі шахтної сейсморозвідки. Проведено порівняння їхніх можливостей і недоліків. Сформульовано проблеми, рішення яких дозволить перевести систему знань про процес формування хвильових полів в порушеному вуглепородному масиві в принципово нову якість, розробити досконаліші критерії прогнозу геологічних порушень вугільних пластів, які підвищать ефективність і надійність методів шахтної сейсморозвідки. A short analysis of the results of using different methods of mathematical simulation in the field of seismic prospecting is given. Their capabilities and drawbacks are compared. Problems are formulated solving of which will allow to transfer knowledge system of wave field generation in disrupted coal-rock mass to a fundamentally new quality, to work out more perfect criteria to predict geologic faults in coal beds that will improve efficiency and reliability of underground seismics techniques.