О распределении метана в каменном угле - Алексеев, А.Д.; Васильковский, В.А.; Шажко, Я.В. (Физико-технические проблемы горного производства, 2007)
Об'ємним методом зроблена кількісна оцінка вмісту вільного та адсорбованого метану у відкритих порах та мікроблоках вугілля насиченого метаном. Знайдено, що кількість газу у транспортних каналах (порах) складає більше ніж третю частину від його загального вмісту у вугіллі. Отримано експериментальній доказ, що перша фаза десорбції – евакуація газу з транспортних каналів – діється у перші секунди після роз консервації системи вугілля-метан. При виконанні досліджень вперше зроблена кількісна оцінка внутрішньо-порового тиску газу під час його десорбції з кам'яного вугілля. Shares of free and adsorbed methane in open pores and microstructural units of a methane saturated coal are estimated using the volumetric method. The gas content in transport channels was found equal or higher than about one third of the total methane content. It was shown that the first stage of methane desorption from coal, gas discharge from open porosity, occurs during first few seconds after opening the coal/methane system. Interstitial gas pressure before desorption was firstly determined experimentally.