Исследование процесса десорбции метана и воды из вмещающих пород угольных пластов - Василенко, Т.А.; Кириллов, А.К.; Шажко, Я.В. (Физико-технические проблемы горного производства, 2007)
Аналізуються кінетичні криві вимірювання маси волого- та метанонасичених зразків пісковику та глинистого сланцю, що отримані при трьох температурах. Приведені характерні параметри кривих, які визначають швидкість десорбції та значення енергії активації. The kinetic curves for the mass change of water- and methane sorbing samples of sandstone and the clay shale analyzed, obtained for three values of temperature. The reference parameters of curves determining velocity of desorption and value of the activation energy are given.