Синергетичний підхід щодо методології інноваційного розвитку на мезорівні: соціальний потенціал - Холод, С.Б. (Економічний вісник Донбасу, 2016)
Обґрунтована необхідність врахування, в період трансформації економічної системи на мезорівні, важливої особливості сучасних економічних закономірностей розвитку - соціального потенціалу, як фактора інтелектуалізації соціально-економічних процесів. Висунуте припущення, що конфліктогеном соціально-економічного розвитку на мезорівні є соціальний потенціал, як підґрунтя соціального капіталу. Доведено, що методологічні і теоретичні контексти розвитку складових саморегулюючих соціально-економічних систем мезорівня є недостатньо розробленими і потребують уточнення щодо конкретних соціально-економічних умов конкретного регіону. Обоснована необходимость учета, в период трансформации экономической системы на мезоуровне, важной особенности современных экономических закономерностей развития - социального потенциала, как фактора интеллектуализации социально-экономических процессов. Выдвинуто предположение, что конфликтогеном социально-экономического цикла развития сложных саморегулирующихся социально-экономических систем является интеллектуальный капитал. Доказано, что некоторые методологические и теоретические контексты развития таких систем остаются недостаточно разработанными и требуют уточнения конкретных социально-экономических условий, что приводит к необходимости уточнения конкретных социально-экономических условий конкретного региона. The necessity of taking into account such an important feature of modern economic laws of development as social capital viewed as a factor of intellectualization of social and economic processes in the period of the economic system transformation at mesolevel has been grounded. It was supposed that intellectual capital appears to be the conflictogen of social and economic development cycle of complex self-regulating socio-economic systems. It was proved that some of the methodological and theoretical contexts of such systems development are not sufficiently advanced and require clarification of specific socio-economic conditions, which leads to the need to clarify the specific socio-economic conditions of a particular region.