Ісмаїл Гаспринський: власне просвітництво заради просвітництва кримськотатарського етносу - Данікова, Л.Ш.; Новак, О.М. (Культура народов Причерноморья, 2012)
Сучасні науковці мають заповнити «білі плями» в історії та культурі кримських татар, мають сприяти відродженню їх самосвідомості та усвідомлення значимості окремих персоналій для подальшого розвитку історії етносу. Недостатньою є на сьогодні і кількість наукових розробок з персоніфікації провідних діячів кримських татар.
В умовах становлення і розвитку незалежності України ми маємо реальну можливість активно провадити дослідження з кримськотатарської історії, зокрема щодо персоналій та їхнього вкладу в розвиток етносу, його історії, культури.
Однією з таких особистостей є Ісмаїл Гаспринський – зачинатель справи освіти свого народу і її лідер, якого кримські татари справедливо називають «дідусем нації». Своє життя він присвятив справі єднання традиційної духовності з передовими досягненнями європейської культури, чим здобув заслужений авторитет серед усіх ісламських народів Російської імперії та Близького й Середнього Сходу.