Виникнення та діяльність Харківського комітету Конституційно–демократичної партії - Золотарьов, В.С. (Культура народов Причерноморья, 2007)
В статті розглядаються характерні особливості становлення та діяльності Харківського комітету Конституційно-демократичної партії (Партії народної свободи), що став одним з впливовіших комітетів України. Аналізується кількісно- якісний склад партії, її ставлення до проблем політичної боротьби у 1906 – 1919 рр., серед яких важливе місце посідала думська діяльність. Розглядається стратегія й тактика комітету, взаємозв'язок з ЦК ПНС, його роль та місце в політичному житті міста. В настоящей статье рассматриваются характерные особенности становления и деятельности Харьковского комитета Конституционно-демократической партии (Партии народной свободы), который стал одним из наиболее влиятельных кадетских губернских комитетов на Украине. Анализируется количественный и качественный состав комитета, его отношение к наиболее острым проблемам политической борьбы в 1906 – 1919 гг., среди которых важное место занимала думская деятельность. Рассматривается стратегия и тактика комитета, взаимосвязь с ЦК партии, его роль и место в политической жизни города. This article deals with typical specialties of creation and development of Kharkiv Constitution and Democratie Party Committee (Party of nation Freedom) which has been one of the most important Regional Committee in Ukraine. Quant live and qualitive Committee structure has been analised. Value of its (Committee) political struggle problems one of which was Duma activity in 1906-1919, has been given. Committee strategy and tactic Party relationship with Central Committee, its (Committees) role and place in the political city life has been considered.