Образ «іншого» в українській мемуарній прозі ХVІІІ ст. - Дзюба, О.М. (Український історичний журнал, 2014)
На основі аналізу щоденників М.Ханенка та Я.Марковича досліджується уявлення
й інформація авторів про населення Північного Кавказу та Каспійського
узбережжя, життя якого вони спостерігали під час завойовницьких походів російської
армії 1722, 1725–1727 рр. У щоденниках містяться також розповіді очевидців про інші народи й держави. Based on M.Khanenko and Ya.Markovych diaries O.Dziuba researches authors’ idea
and information about North Caucasus and Caspian seaboard region population,
which life was observed during the conquest of the Russian army of 1722, 1725–
1727s. In the diaries the stories by witnesses about other nations and states.