«Во Іудеї во дні они…»: Біблійна та священна історія у творчості Тараса Шевченка за історіософським дискурсом - Яременко, В.І. (Український історичний журнал, 2014)
З історіософських позицій уперше цілісно аналізується відбиття у творчій
спадщині Т.Шевченка біблійної та священної історії, те, як вона корелюється
зі світською. Значно розширюється коментар до відповідних Шевченкових творів та конкретизуються особливості поетової історіософії, яка нині виступає предметом гострих дискусій. The article for the first time deals with the image of biblical and sacred history as it
is correlated with the secular in the T.Shevchenko’s works from the historiosophical
position. On this basis, the author greatly expands comment relevant to T.Shevchenko’s
works and elaborates on features of his philosophy of history, which is currently the
subject of heated debate.