До питання історичних мотивів поезії «Мій Боже милий, знову лихо!..» - Усенко, П.Г. (Український історичний журнал, 2014)
Висвітлюються обставини появи Шевченкового вірша-протесту, аналізується
його зміст та різноманітні інтерпретації контексту подій, які мали вплив на
творчі рецепції автора. In the article covers the circumstances of Shevchenko’s verse-protest appearance,
analyzes his content and different interpretations of context of events, that
influenced on the creative author’s receptions.