Філософсько-антропологічний вимір сучасного моделювання освітнього процесу - Троицкая, Т.С. (Культура народов Причерноморья, 2007)
Стаття присвячена антропологічній інтерпретації моделювання в освітньовиховних системах, зокрема, в професійній підготовці педагога. Автор намагається подолати деякі суперечності наукового процесу з погляду антропологічних вимог. Змальоване власне бачення критеріїв ефективності, адекватності, результативності моделювання у всіх його складових (мета, задачі, принципи, зміст, види, форми, методи, експертиза, організаційноуправлінські умови і т.п.). Статья посвящена антропологической интерпретации моделирования в образовательно-воспитательных системах, в частности, в профессиональной подготовке педагога. Автор пытается преодолеть некоторые противоречия научного процесса с точки зрения антропологических требований. Обрисовано собственное видение критериев эффективности, адекватности, результативности моделирования во всех его составляющих (цель, задачи, принципы, содержание, виды, формы, методы, экспертиза, организационно-управленческие условия и т.п.). The article is devoted to the anthropological interpretation in educational-training system, in particular, in the professional training of a pedagogue. The author tries to get over some contradictions of scientific process from the side of the anthropological requirement. There has been outlined the personal vien of efficiency, adequency, modeling resultiveness criteria in all its components (purpose, tasks, principles, contents, kinds, forms, methods, expertise, organization-management conditions and other).