Проблема гармонізації етноконфесійного простору Автономної Республіки Крим - Гранат, Ю.С. (Культура народов Причерноморья, 2007)
Вивчення етнорелігійної ситуації на півострові має важливе суспільнополітичне значення, що обумовлено перманентною загрозою вибуху етноконфесійного протистояння в Криму. В статті автор поставив собі за мету проаналізувати фактори етнічної нестабільності на півострові та механізми налагодження міжконфесійного діалогу, сформулювати ряд практичних рекомендацій, які б сприяли стабілізації релігійної ситуації в регіоні. Методологія даного дослідження передбачає використання принципу історизму, системного, порівняльного підходів, методів аналізу і синтезу. Дослідження ґрунтувалось на універсальних принципах об'єктивності та історизму. Изучение этнорелигиозной ситуации на полуострове имеет важное общественно-политическое значение, что обусловлено перманентной угрозой взрыва этноконфессионального противостояния в Крыму. В статье автор ставил перед собой цель проанализировать факторы этнической нестабильности на полуострове и механизмы достижения межконфессионального диалога, предложить ряд практических рекомендаций, которые бы способствовали стабилизации религиозной ситуации в регионе. Методология данного исследования предусматривает использование принципа историзма, системного, сравнительного подходов, методов анализа и синтеза. Исследование базировалось на универсальных принципах объективности и историзма. In the article author tries to analyze the ethnoconfessional situation on a peninsula, mechanisms of adjusting the interconfessional dialog, and to suggest a number of practical recommendations which would help to stabilize the religious situation in Crimea. Studing of the peninsula ethnoconfessional situation has a great social and political value. It is conditioned by permanent threat of ethnoconfessional confrontation crisis in a region. Methodology of this research foresees the use of principle of historical method, system, comparative approaches, methods of analysis and synthesis. Methods of this research based on universal principles of objectivism and historical method.