Восстановление туристской отрасли Крыма в послевоенный период (середина 1940-х – середина 1950-х гг.) - Попов, А.Д. (Культура народов Причерноморья, 2007)
В статье впервые анализируется процесс восстановления деятельности туристско-экскурсионных организаций Крымской области в первое послевоенное десятилетие. На основе архивных документов и туристско-экскурсионной литературы автор пытается воссоздать картину обустройства крымских турбаз, возобновления деятельности плановых туристских маршрутов, а также определить количество туристов и экскурсантов, обслуженных ТЭУ ВЦСПС в Крыму до 1956 г. В статті вперше аналізується процес відновлення діяльності туристськоекскурсійних організацій Кримської області у перше післявоєнне десятиріччя. На підставі архівних документів і туристсько-екскурсійної літератури автор намагається відтворити картину облаштування кримських турбаз, поновлення діяльності планових туристських маршрутів, а також визначити кількість туристів і екскурсантів, що були обслуговані ТЕУ ВЦРПС у Криму до 1956 р. In the article the process of restoring of the business of tourist-excursion organizations of the Crimean region in the first post-war decade is first analysed. On the basis of the archived documents and tourist-excursion literature the author tries to recreate the structure of the Crimean tourist centers, to show renewal of activity of the planned tourist routes, and also to define the amount of tourists and sightseers, served by the Tourist-Excursion Department of the All-Union Central Council of Trade Unions in the Crimea till 1956.