Інституціональні підходи щодо організації складних саморегулюючих соціально-економічних систем - Ткаченко, В.А. (Вісник економічної науки України, 2015)
Обґрунтовано концептуальні підходи щодо принципів організації складних саморегулюючих соціально-економічних систем. Доведено, що синхронізатором множини підходів у сучасності як і у найближчому майбутньому стає визначення функціонування соціально-економічних систем на основі використання організаційно-виробничого потенціалу, а їх організаційні структури будуть орієнтовані більшою своєю частиною на ринкові відносини. Квінтесенцією такого підходу є високий рівень організаційно-технологічних виробничих процесів, здатних відповідним чином виготовляти товарну продукцію широкого попиту, як підприємства виробника так і підприємства-субпідрядника. Обосновано концептуальные подходы к принципам организации сложных самоуправляемых социально-экономических систем. Доказано, что синхронизатором множества подходов на современном уровне, как и в ближайшем будущем, становится определение эффективности функционирования социально-экономических систем на основе использования совокупного организационно-производственного потенциала, а их организационные структуры будут ориентированы большей своей частью на рыночные отношения. Квинтэссенцией такого подхода является высокий уровень организационно-технологического потенциала производственных процессов таких систем, способных выпускать товарную продукцию широкого спроса, как предприятия-изготовителя, так и предприятия-субпоставщика. The conceptual approaches to the principles of self-organization of complex socio-economic systems were substantiated. It was proved that determining the functioning efficiency of the socio-economic systems based on the use of a collective organizational and production potential becomes the synchronizer of many approaches both at present and in the near future. Organizational structures of these systems will be guided mostly by the market relations. Quintessence of this approach is a high level of organizational-technological potential of such systems’ manufacturing processes capable to produce marketable products of high demand; both the manufacturer and enterprise-subcontractor possessing this high potential.