Динамика электрических характеристик грунтов в зависимости от фильтрационных свойств пород и стратификации зоны аэрации - Сугак, В.Г. (Інститут радіофізики і електроніки ім. А.Я. Усикова НАН України, 2007)
Изложен метод, позволяющий связать процессы фильтрации влаги в слоях зоны аэрации (ЗА) с их электрическими характеристиками. В основе метода лежит численное решение уравнений фильтрации влаги, в результате чего получается распределение влажности по глубине в ЗА. Затем на основе электродинамической модели, связывающей физические характеристики слоев ЗА с их электрическими характеристиками, вычисляется распределение комплексной диэлектрической проницаемости по глубине. Викладено метод, що дозволяє зв'язати процеси фільтрації вологи в шарах зони аерації (ЗА) з їхніми електричними сталими. В основі методу лежить чисельне рішення рівнянь фільтрації вологи, у результаті чого виходить розподіл вологості по глибині в ЗА. Потім на основі електродинамічної моделі, що зв'язує фізичні характеристики шарів ЗА з їхніми електричними характеристиками, обчислюється розподіл комплексної діелектричної проникності по глибині. It is stated method allowing to connect moisture filtering processes in subsurface layers of zone of aeration (ZA) with their electrical constants. The method is based on numerical decision of moisture filtering equations. As a result it is obtained a distribution of moisture in ZA on depth. And on the basis of electro dynamical model of electrical constants of soils it is calculated a distribution of complex dialectical permeability on a depth.