Способ оценки возможного газовыделения из пород кровли при отработке угольных пластов - Антощенко, Н.И.; Кулакова, С.И.; Чепурная, Л.А. (Физико-технические проблемы горного производства, 2012)
Представлений принципово новий замірно-розрахунковий спосіб прогнозу газовиділення з підроблених порід, який дозволяє без безпосереднього трудомісткого визначення газоносності з цього джерела визначати можливе метановиділення у виробки виїмкової ділянки. Спосіб прогнозу метановиділення з підроблених порід здійснюється шляхом контролю динаміки газовиділення в дегазаційні свердловини і параметрів розвитку очисних робіт. A fundamentally new approach for prognosis of gas release from the rocks is presented. This method allows determine the potential release of methane in mine workings without direct labor-intensive determination of gas presence from this source. The method of prognosis of methane release from the rocks is performed by monitoring dynamics of gas emission in the degassing wells and parameters of mining works.