Чичерінська програма лібералізації Росії - Зінченко, О.В. (Культура народов Причерноморья, 2001)
Демократизм сучасної України зазнає значних труднощів. Знайти вихід з цього становища може
допомогти досвід минулого і перш за все ідеї лібералізації Російської імперії, висловлені ще в середині
ХIХ ст. видатним вченим правником, істориком, філософом та першим вітчизняним політологом
Б.М.Чичеріним, що відіграв важливу роль у розвитку ліберального руху країни. Тим більш, що його
творчий доробок до наших днів, за вийнятком кількох праць, ще не знайшов належного висвітлення в
історичній літературі