Етнографічно-статистична експедиція П.Чубинського в Південно-Західний край - Котенко, А.Л. (Український історичний журнал, 2014)
На основі невідомого раніше листування П.Чубинського пропонується новий погляд на етнографічно-статистичну експедицію в Південно-Західний край – не
лише як на захід для збирання українського фольклору. По-перше, діяльність
П.Чубинського слід розглядати в контексті тогочасної деполонізаційної політики Російської імперії, а його самого – як виконавця важливого державного
завдання. По-друге, П.Чубинський і старогромадівці під час експедиції переслідували ще й власну мету, котра, серед іншого, полягала в науковому вивченні
обширів українського національного простору. In this article the author based on previously unknown epistolary of P.Chubyns’kyi
suggests a new view upon his ethnographical-statistical expedition to the Southern-
Western region of the Romanov empire. He argues that, first, the expedition has to be
seen in the context of imperial depolonizing activity in its western borderlands, and
that P.Chubyns’kyi himself first of all was carrying out an important state mission.
Second, P.Chubyns’kyi and the group of Old Hromada activists around him simultaneously
had their own aim for the expedition, which among other things was to establish
scientifically the borders of Ukrainian national space.