Деякі питання освіти кримських татар (20-i pp.) - Прохорчик, М.В. (Культура народов Причерноморья, 2001)
Народна освіта кримських татар має багатовікову історію. У дореволюційний період і перші роки ра-
дянської влади у Криму традиційна система кримськотатарської освіти складалась із двох складових час-
тин - мектебе (початкова школа) і медресе (середня школа). На початку 1914 р. більша частина мектебе
повністю втратила свій попередній конфесійний характер. Вони переважно перетворились у школи зага-
льного типу шляхом введення загальноосвітніх і професійних предметів. У цих школах стало можливим
викладати правопис татарської мови, історію релігії, арифметику, а іноді географію і геометрію