Монро Куртіс Бірдслі про можливості літературної критики - Голікова, Ю.А, (Культура народов Причерноморья, 2001)
Узагальнено подано основні погляди М.К.Бірдслі щодо можливостей
літературної критики через її взаємозв’язки із суміжними науками: лінгвістикою, естетикою, філософією, логікою. Розглянуто питання “авторитарності” тексту, правдивості/правильності літературної інтерпретації, загальної
художньої цінності твору, а також його можливих слабких сторін на основі
різного роду диспропорцій якісного та кількісного характеру. В обобщенной форме показаны основные взгляды М.К.Бирдсли касательно возможностей литературной критики через ее взаимосвязи со смежными науками: лингвистикой, эстетикой, философией, логикой. Рассмотрены вопросы «авторитарности» текста, правдивости/правильности литературной интерпретации, общей художественной ценности произведения, а
также его возможных слабых сторон на основе различных диспропорций
качественного и количественного характера. In brief the article shows all important views of M.C. Beardsley as for posibilities of literary criticism by means of its interrelationships with adjoining
branches of knowledge: linguistics, aesthetics, philosophy, logic. Under consideration there are such questions as: the authority of the text, true/right literary interpretation, general artistic value, “bad” sides of a literary work on the grounds
of different qualitative and quantitative disproportions.