Резонансні ефекти при збудженні поверхневих хвиль в шаруватих надпровідниках - Кац, О.В.; Нестеров, М.Л.; Нікітін, О.Ю.; Норі, Ф.; Савельєв, С.; Сліпченко, Т.М.; Ямпольський, В.О. (Інститут радіофізики і електроніки ім. А.Я. Усикова НАН України, 2007)
Розглядаються резонансні ефекти, які виникають при збудженні поверхневих джозефсон-плазмових хвиль (ПДПХ) на
періодично-модульованому шаруватому надпровіднику. Показано, що поглинання падаючої електромагнітної хвилі значно збільшується при деяких кутах падіння,

завдяки генерації ПДПХ. Знайдені оптимальні параметри задачі, які відповідають збудженню
ПДПХ та ефекту повного заглушення дзеркального відбиття (ПЗЗВ) для реального матеріалу (Bi2212). Запропонована модель
детектора терагерцових хвиль на основі ефекту ПЗЗВ. Рассматриваются резонансные эффекты, которые
возникают при возбуждении поверхностных джозефсонплазменных волн (ПДПВ) на периодически-модулированном
слоистом сверхпроводнике. Показано, что поглощения падающей электромагнитной волны значительно увеличивается при
некоторых углах падения, благодаря генерации ПДПВ. Найдены оптимальные параметры задачи, которые отвечают возбуждению ПДПВ и эффекту полного подавления

зеркального отражения (ППЗО) для реального материала (Bi2212). Предложена
модель детектора терагерцовых волн на основе эффекта ППЗО. The resonance effects due to surface Josephson-plasma waves
(SJPW) excitation on the periodically-modulated layered superconductor
are considered. It is shown that the absorption of the incident
electromagnetic wave can be substantially increased at certain incident
angles due to the resonance excitation of the SJPW. The optimal
parameters of the problem corresponding to SJPW excitation and the
effect of the total suppression of specular reflection (TSSR) are
found for a real medium (Bi2212). The model of THz detectors
based on an effect of the TSSR is proposed.