Улучшение характеристик связи квазиоптического диэлектрического резонатора с микрополосковой линией - Скресанов, В.Н.; Головащенко, Р.В.; Нечаев, О.Г. (Інститут радіофізики і електроніки ім. А.Я. Усикова НАН України, 2007)
В Ku диапазоне радиоволн экспериментально исследованы закономерности связи квазиоптического диэлектрического резонатора (КДР) из лейкосапфира с микрополосковой линией (МПЛ) из армированного фторопласта-4. Предложено организовывать связь в пространстве «КДР над МПЛ», что отличается от известного способа связи «КДР на подложке МПЛ». Показано, что при связи способом «КДР над МПЛ» потери энергии резонансного поля в подложке пренебрежимо малы по сравнению с собственными потерями в КДР. Установлено наличие нескольких зон связи, разделенных зонами отсутствия связи как для квази- E , так и для квази- H типов колебаний. В Ku діапазоні радіохвиль експериментально досліджено закономірності зв’язку квазіоптичного діелектричного резонатора (КДР), виготовленого із лейкосапфіра, при збудженні мікрострічковою лінією (МСЛ), яка виготовлена із армованого фторопласта-4. Запропоновано расподілений зв’язок виконувати у просторі „КДР над МСЛ”, що відрізняється від відомого способу зв’язку „КДР на підкладці МСЛ”. Показано, що при виконанні зв’язку у просторі „КДР над МСЛ” втрати енергії поля в підкладці стають незрівнянно малими у порівнянні із власними втратами КДР. Установлено наявність декількох зон зв’язку, які розділені зонами відсутності зв’язку як для квазі-Е, так і для квазі-Н типів коливань. Experimentally regularities of coupling a quasioptical dielectric resonator (QDR) to a microstrip line are discussed in Ku-band. It is offered to organize coupling in space “a microstrip line placed under QDR”, which differs from a known mode of connection “QDR placed on a microstrip substrate”. It is shown, that at connection by a mode “a microstrip line placed under QDR” an energy loss of a resonance field in a substrate are negligible small as contrasted to natural energy losses in QDR. Presence of several coupling areas, disjointed by zones of lack of coupling both for quasi-E, and for quasi-H oscillation modes is revealed.