Вплив умов синтезу на структуру Fe-заміщеної літій-марганцевої шпінелі - Гасюк, І.М.; Бойчук, А.М.; Бойчук, Т.Я.; Яремій, І.П.; Кайкан, Л.С.; Угорчук, В.В. (Физическая инженерия поверхности, 2014)
В роботі проведено порівняння параметрів кристалічної структури зразків модифікованої літій-марганцевої шпінелі, синтезованих різними методами. Встановлено, що при використанні золь-гель методу утворення однофазної шпінелі спостерігається за температури 873 К, а керамічного методу — при 1473 К. Досліджено вплив умов термічної обробки та вмісту заліза в зразках на параметри кристалічної гратки та розподіл катіонів за підгратками шпінельної фази. В работе проведено сравнение параметров кристаллической структуры образцов модифицированной литий-марганцевой шпинели, синтезованных разными методами. Установлено, что при использовании золь-гель метода образования однофазной шпинели наблюдается за температуры 873 К, а керамического метода — при 1473 К. Исследовано влияния условий синтеза и содержания железа в образцах на параметры кристаллической решетки и распределение катионов по подрешеткам шпинельной фазы. At this work are carried the comparison of the crystal structures of samples of modified lithium manganese spinel, synthesized by various methods. It was established, that the using of sol-gel method of formation of single phase spinel is observed at a temperature of 873 K, and with the using of the ceramic methods observed at 1473 K. The influence of heat treatment conditions and the iron content in the samples of the crystal lattice and the distribution of cations on sublattices spinel phase have been found.