Магнітооптичні властивості гранульованих плівкових систем на основі Со та Cu, Ag і Au - Кондрахова, Д.М.; Макуха, З.М.; Ткач, О.П.; Проценко, І.Ю.; Кузовлєв, О.В. (Физическая инженерия поверхности, 2014)
Проведено дослідження магнітооптичних влаcтивостей плівкових систем Со/Cu(Ag, Au), в яких зберігається індивідуальність окремих шарів або формуються тверді розчини (т. р.). У свіжесконденсованих зразках Со/Cu та Со/Au, на відміну від Со/Ag, має місце прямокутна форма петлі гістерезису, що пояснюється формуванням т. р. вже в процесі конденсації тонких плівок. Введено до розгляду нове поняття деформаційного коефіцієнту коерцитивної сили МОКЕ і отримана його деформаційна залежність. Проведены исследования магнитооптических свойств пленочных систем Со/Cu(Ag, Au), в которых сохраняется индивидуальность отдельных слоев или формируются твердые растворы (т. р.). В свежесконденсированных образцах Со/Cu и Со/Au, в отличие от Со/Ag, имеет место прямоугольная форма петли гистерезиса, что объясняется формированием т. р. уже в процессе конденсации тонких пленок. Введено в рассмотрение новое понятие деформационного коэффициента коэрцитивной силы МОКЕ и получена его деформационная зависимость. A study of magnetooptical properties of film systems Co/Cu (Ag, Au), which contain the preserved individuality separate layers or formed solid solutions (s. s.). In as-deposited samples Co/Cu and Co/Au, in unlike the Co/Ag, is a rectangular shape of the hysteresis loop, due to the formation of s. s. already in the process of condensation thin films. Introduce a new notion of the strain coefficient of coercive force MOKE and received its strain dependence.