Релігія та влада в Боспорському царстві й Ольвії VI–І ст. до н.е. - Скржинська, М.В. (Український історичний журнал, 2014)
Розглядається роль релігії, жерців у процесі становлення й розвитку античних держав Північного Причорномор’я. На основі писемних і матеріальних джерел показано, як служителі Аполлона, головного бога в пантеонах Боспору й Ольвії, впливали на владу, а нерідко й самі ставали на чолі цих держав. The article covers the role of religion and priests in the process of establishment and development of antique states of North Black Sea Cost. Based on the written and material sources author showed as the Apollo’s (main god in the Bosporan and Olbia pantheons) priests had an influence on the authorities and very often became the governors on their own.