Греки-хіосці в Російській імперії: соціальна адаптація та національна самоідентифікація - Томазов, В.В. (Український історичний журнал, 2014)
На прикладі впливових хіоських купецьких родів, котрі наприкінці XVIII – на початку XIX ст. оселилися на Півдні Російської імперії, розглядаються складні процеси соціальної адаптації представників грецьких торговельних кланів у російському суспільстві. Зберігаючи національну самосвідомість, під впливом економічних та соціокультурних факторів усе ж відбувалися докорінні зміни у способі життя, напрямах діяльності, соціальній належності та ментальності грецької торгово-фінансової аристократії. In the article on the example of influential Chios merchant’s families that settled on South of Russian Empire at the end 18th – beginning 19th centuries has been researched the difficult social adaptation processes of the Greek trade clans’ representatives to the Russian society. They have kept national consciousness, but there were radical changes in their life’s way, direction of activity, social status and mentality under act of economic and sociocultural factors.