Німці в культурно-освітньому просторі Наддніпрянської України (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.) - Іваненко, О.А. (Український історичний журнал, 2014)
На основі архівних матеріалів висвітлюється участь німецької імміґрації в
освітньому та громадсько-культурному житті України другої половини ХІХ –
початку ХХ ст. Особливу увагу приділено діяльності німецьких навчальних закладів і громадських організацій. On the basis of documents this article deals with the German immigration part in educational,
social and cultural life of Ukraine from the second half of the 19th to the
early 20th century. Special attention is paid to German schools and public organizations
activities.