Вивчення структурних особливостей багатошарових вуглецевих нанотрубок методом рентгеностуктурного аналізу - Лисенков, Е.А.; Клепко, В.В.; Бохван, С.І.; Яковлев, Ю.В.; Гомза, Ю.П.; Несін, С.Д. (Физическая инженерия поверхности, 2015)
Методами ширококутового та малокутового розсіяння рентгенівських променів досліджена структура багатошарових вуглецевих нанотрубок різного діаметру. Встановлено, що товщина нанотрубок зростає зі збільшенням їх діаметру. Показано, що для нанотрубок характерна дворівнева фрактальна агрегація. Виявлено, що нанотрубки агрегують, утворюючі щільні жмути. Щільність утворених агрегатів не залежить від діаметру нанотрубок. Методами широкоуглового и малоуглового рассеяния рентгеновских лучей исследована структура многослойных углеродных нанотрубок разного диаметра. Установлено, что толщина нанотрубок растет с увеличением их диаметра. Показано, что для нанотрубок характерная двухуровневая фрактальная агрегация. Обнаружено, что нанотрубки агрегируют, образовывая плотные пучки. Плотность образованных агрегатов не зависит от диаметра нанотрубок. The structure of multi-walled carbon nanotubes of different diameter is investigated using the methods of wide angle and small angle X-ray scattering. It is set that the thickness of nanotubes grows with the increase of their diameter. It is rotined that nanotubes aggregate in two levels of fractal structures. It is discovered that nanotubes aggregate, forming dense bunches. The density of formed aggregates does not depend on the diameter of nanotubes.