Адсорбційні властивості пористих вуглецевих матеріалів, отриманих методом хімічної активації - Будзуляк, І.М.; Ващинський, В.М.; Рачій, Б.І. (Физическая инженерия поверхности, 2015)
Методами скануючої електронної мікроскопії та диференціального термічного аналізу досліджено структуру пористого вуглецю, отриманого карбонізацією рослинної сировини, та вплив на дану структуру хімічної та термічної активації. Показано, що вуглецевий матеріал, карбонізований при 500 °C та активований гідроксидом калію володіє високорозвиненою питомою поверхнею, тобто при збільшенні концентрації КОН відбуваються інтенсивні зміни поверхневої структури. Отриманий вуглець забезпечує адсорбційну активність по метиленовому голубому 250–300 мг/г. Методами сканирующей электронной микроскопии и дифференциального термического анализа исследована структура пористого углерода, полученного карбонизацией растительного сырья, и влияние на эту структуру химической и термической активации. Показано, что углеродный материал, карбонизированный при 500 °C и активированный гидроксидом калия, обладает высокоразвитой удельной поверхностью, то есть при увеличении концентрации КОН происходят интенсивные изменения поверхностной структуры. Полученный углерод обеспечивает адсорбционную активность по метиленовому голубому 250–300 мг/г. With the methods of scanning electron microscopy and differential thermal analysis the structure of porous carbon obtained by carbonization of plant material, and the influence of chemical and thermal activation onthis structure is investigated.It is shown that the carbon material, carbonated at 500 °C and activated with potassium hydroxide has a highly developed specific surface, ie with the increasing of KOH concentration, intense changes in the surface structure occur. The resulting carbon providestheadsorption activity of methylene blue 250–300 mg/g.