Звичайна схема «русскої» історії й справа раціонального укладу історії східного слов’янства (вступна стаття О.В.Яся) - Грушевський, М.С. (Український історичний журнал, 2014)
У знаковій статті М.Грушевського подається деконструкція централістично-генеалогічної («звичайної») схеми представлення російської минувшини, а також
пропонується концептуалізація минулого східного слов’янства як репрезентації
окремих національних історій – української, російської, білоруської. The emblematic article by M.Hrushevs’kyi covers the deconstruction of centralizedgenealogy
(“traditional”) presentation schemes of Russian past. Also in the
article proposed the conceptualization of the past of East Slavonic peoples as the
representation of separate national histories – Ukrainian, Russian and Belorussian.