В.Щербицький та ідеологія: до питання щодо причин «маланчуківщини» - Якубець, О.А. (Український історичний журнал, 2014)
Розглядається ідеологічний аспект діяльності В.Щербицького на посаді першого
секретаря ЦК Компартії України в 1970-х рр., досліджуються причинно-наслідкові зв’язки певних епізодів історії УРСР указаного періоду та мотивація дій їх
учасників. Розкривається ставлення першого секретаря ЦК КПУ до мовного та
національного питань. Аналізуються роль і місце В.Щербицького у виникненні такого явища, як «маланчуківщина». In the article the ideological aspect of activity of V.Shcherbyts’kyi is examined on position
of the first secretary of the Central Committee of the Communist Party of Ukraine
in 1970th, cause-and-effect link of certain episodes of history of the Soviet Ukraine and
motivation of actions of their participants are explored.