Деформаційний, магніторезистивний і магнітодеформаційний ефекти у плівкових матеріалах на основі магнітних металів - Макуха, З.M.; Подуремне, Д.В.; Тищенко, К.В.; Проценко, I.Ю. (Физическая инженерия поверхности, 2015)
Представлені результати досліджень тензочутливості, магнітоопору і анізотропного магніто-опору та магнітодеформаційного ефекту в плівках FexNi1–x(x = 25, 50, 64 і 75 ат. %), тунельній структурі CoFe/a-Ge/CoFe і одношарових плівках Со. Установлені особливості деформаційної залежності диференціального коефіцієнта тензочутливості у плівкових сплавах FexNi1–x. Проведено розрахунок величини магнітоопору (до 0,2 %) і анізотропного магнітоопору (3,2–6,0 %) в плівках CoFe/a-Ge/CoFe. Особливість магнітодеформаційного ефекту в плівках Со полягає в тому, що у зовнішньому магнітному полі в області пружної деформації відбувається зменшення величини коефіцієнта тензочутливості на 22 %, а в області пластичної деформації — збільшується до 25 %. Представлены результаты исследований тензочувствительности, магнитосопротивления, анизотропного магнитосопротивления и магнитодеформационного эффекта в пленках FexNi1–x (x = 25, 50, 64 і 75 ат. %), тунельной структуре CoFe/a-Ge/CoFe и однослойных пленках Со. Установлены особенности деформационной зависимости дифференциального коэффициента тензочувствительности в пленочных сплавах FexNi1–x. Проведен расчет величины магнитосопротивления (до 0,2 %) и анизотропного магнитосопротивления (3,2–6,0 %) в пленках CoFe/a-Ge/CoFe. Особенность магнитодеформационного эффекта в пленках Со состоит в том, что во внешнем магнитном поле в области упругой деформации происходит уменьшение величины коэффициента тензочувствительности на 22 %, а в области пластической деформации — увеличивается до 25 %. The results of investigations strain effect, magnetoresistance, anisotropic magnetoresistance and magnetostrain effects in films FexNi1–x (x = 25, 50, 64 and 75 аt. %), tunnel structure CoFe/a-Ge/CoFe and Co-layer films. The features of deformation depends differential factor in film strain coefficient alloys FexNi1–x. The calculation of the value magnetoresistance (up 0.2 %) and anisotropic magnetoresistance (3,2–6,0 %) in the films CoFe/a-Ge/CoFe. Feature films magnetostrain effect in film Co is that in the an external magnetic field in elastic strain decreases the strain coefficient on 22 % in the range elastic strain, and in the field of plastic strain — increased to 25 %.