Енергетичний перерозподіл валентних електронів сумішей Al₂O₃ + TiO₂ з різним вмістом компонентів внаслідок механоактивації - Ільків, В.Я.; Зауличний, Я.В.; Гунько, В.М.; Зарко, В.І.; Яворський, Ю.В.; Карпець, М.В.; Дудка, О.І. (Физическая инженерия поверхности, 2015)
Методом ультрам’якої рентгенівської спектроскопії досліджено енергетичних розподіл валентних електронів у нанорозмірних сумішах двофазних оксидів титану та алюмінію до і після механоактивації. З допомогою скануючої електронної мікроскопії досліджено морфологію структури та хімічний склад композитів. Виявлено, що після механоактивації в композитів спостерігається утворення агломератів з явно вираженою структурою. Однак аналіз ОKа- та AlLa- смуг емісії показав, що ніяких змін в розподілі валентних електронів не відбувається. Це вказує на те, що хімічні зв’язки між частинками не утворюють, а об’єднання наночастинок в агломерати є результатом механічного зчеплення Методом ультрамягкой рентгеновской спектроскопии исследованы энергетические распределения валентных электронов в наноразмерных смесях двухфазных оксидов титана и алюминия, до и после механоактивации. С помощью сканирующей электронной микроскопии исследовано морфологию структуры и химический состав композитов. Обнаружено, что после механоактивации композитов наблюдается образование агломератов с явно выраженной структурой. Однако анализ ОKа- и AlLa-полос эмиссии показал, что никаких изменений в распределении валентных электронов не происходит. Это указывает на то, что химические связи между частицами не образуются, а объединение наночастиц в агломераты является результатом механического сцепления. The energy distribution of the valence electrons in two-phase mixtures of oxides titanium and aluminum before and after mechanical activation was investigated by ultra-soft X-ray spectroscopy method. The morphology and the chemical composition of composites were studied by scanning electron microscopy. The formation of agglomerates with a strong structure of the oxides mixtures after process of mechanical activation was shown. However, analysis OKa- and AlLa-emission bands showed that no change in the distribution of valence electrons occurs. This indicates that the chemical bonds between the particles do not form, and agglomerates formation is the result of mechanical grip.