«Ми менше за все бажали б, щоб нам дорікали у крайовому шовінізмі» (До історії створення та діяльності Ради з’їздів представників промисловості й торгівлі Півдня Росії) - Шляхов, О.Б. (Український історичний журнал, 2014)
Висвітлюється виникнення в 1911 р. Ради з’їздів представників промисловості
й торгівлі Півдня Росії, центральні структури якої перебували в Одесі.
Проаналізовано основні форми і напрями діяльності організації підприємців
південноукраїнських губерній. Розкрито її ставлення до митно-тарифної й фінансово-
банківської політики царизму, погляди на вирішення транспортної
проблеми, боротьбу за створення в Одесі вільної гавані. Досліджено політичні
вподобання керівників організації. Робиться висновок, що протягом Першої світової
війни вони зазнали помітної радикалізації. The emergence of Council of Representatives Congresses of Industry and Trade
in the Russian South in 1911, the central structures of which were located in
Odesa, is examined. The main forms and directions of the activity of entrepreneurs
organization from Southern Ukrainian provinces are analyzed. It attitude to
customs tariff, to banking and financial policy of Tsar Government, its views on
the solution of transport problem, its struggle for creation of free harbor in Odesa
are shown. The author comes to the conclusion that during the World War I it
radicalized greatly.